Kirsebærlaurbær

Kirsebærlaurbær

Busk eller hæk.
Find kirsebærlaurbær her.

Novita

Otto Luyken

Herbergii

Etna

Kirsebærlaurbær

​Kirsebærlaurbær går under navnet ’prunus laurocerasus’ og er en plante, der har de ideelle egenskaber til at kunne bruges som en solid hæk på grund af dens tæthed og hurtige vækst.

Denne busk pynter gevaldigt i haven og giver masser af liv året rundt. Kirsebær laurbær buske kan både tiltrække dyreliv og har en god effektivt på plantelivet. Hvis man ikke har så meget erfaring eller interesse i havearbejde og pasning hertil, kan denne busk være et glimrende valg, da den ikke kræver meget pasning.

Når det kommer til kirsebærlaurbær eller lauerbær kirsebær, som det også kaldes, så kan man sagtens bruge den som hæk i alverdens haver. En kirsebær laurbær hæk er et rigtigt god valg til de danske haver, da de er enormt hårdføre og tåler meget kolde temperaturer, helt ned til -20 grader, afhængigt af sorten.

Kirsebær lauerbær sorterne er hurtigt voksende med op til 50 centimer årligt, og der findes flere forskellige typer indenfor denne plante. Indenfor sorten kirsebærlauer er der blandt andet ’Etna’, som er beskrevet længere nede sammen med ’Novita’. Du kan også læse om sorten Kirsebærkornel, hvor man i modsætning til de andre to kan spise bærrene. De andre to sorter er de nemlig giftige.

​Kirsebærkornel

Kirsebær kornel går under det latinske navn ’Cornus Mas’ og er en hækplante, som afgiver flotte gule blomster, når den er i blomstring. Den hører under en løvfælde busk og giver smukke farver både i foråret, om sommeren og til efteråret. Om efteråret kan man blandt nyde synet af gule og orange blade.

Den trives godt i den danske vejr. Kirsebærkornel bliver mellem fire og seks meter høj og bredden er det samme. Blomsterne på kirsebær kornel planten blomstrer i marts til april måned. Placeringen skal helst være i solen eller halv skygge og vokser bedst i næringsfyldt havejord. Hvis kirsebærkornel skal bruges som hæk i stedet for busk, skal man være opmærksom på, at den kan vokse sig stor.

Ved kirsebærkornel planten kommer der bær, efter blomstring, og dem kan man faktisk spise. Men hvis man ikke er så vild med sure bær, kan man også tilberede dem til for eksempel sylte eller forskellige safter. Busken kræver ikke meget og får det meste fra naturens egen side.

Kirsebærlaurbær novita

Denne type inden for kirsebær lauerbær planter har hurtig vækst og bliver meget tæt, hvilket er en fordel i haverne. Planten kan blive mellem to en halv meter til tre meter høj. Kirsebærlaurbær novita kan anvendes i både de større haver, men egner sig også til de mindre. Den er utrolig hårdfør og egner sig både som uklippet og klippet hæk. Bredden på denne sort kan blive op til 1,5 meter.

Udseende på denne slags kirsebær laubær hæk er store grønne blade. Når planten blomstrer, kan man se fine hvide blomster. Blomstringen kan man nyde i maj til juni måned, og derefter kommer der bær på busken. Det er vigtigt at understrege, at disse bær ikke er spiselige for mennesker og ligefrem giftige, så dem skal man holde sig fra. Men for fuglene er det mad, og bærrene forsvinder derfor hurtigt igen.

Hvis man gerne vil klippe hækken, skal man være opmærksom på at knopperne, hvor blomsterne sidder, vil blive klippet af, og der vil derfor også komme færre sorte bær.

Når denne kirsebærlaurbær hæk skal plantes er det en god idé at placere den halvt i skygge og i en muldrig jord. Man skal være opmærksom på, at der ikke er for meget vand i jorden. Hvis jorden er påvirket af vand i sådan en grad, at den er blevet enten tung eller til mudder, er det en god ide at vende jordforbedring i, inden man planter sin kirsebærlaurbær hæk. Her skal man vende to tredjedele i jorden. Det første år, som planten står, skal man huske at vande den ofte, og dette skal gøres fra april til oktober.

Man kan med fordel gøde to gange årligt med organisk gødning i slutningen af maj måned og så igen i slutningen af juni måned.

Køb Novita kirsebærlaurbær her

Kirsebærlaurbær etna

Denne sort inden for kirsebærlaubær bliver cirka to meter høj og halvanden meter bred. Bladene er også store på denne plante og har en mørkegrøn farve. Når blomstringen sker i maj til juni måned, kommer der hvide blomster, og derefter sorte bær, som også spises af fuglene.

I forhold til klipning kan man på samme måde som ved kirsebærlaurbær notiva bevare hækken klippet eller uklippet. Hvis man klipper den, sker det samme som ved notiva, netop at man klipper blomsterknopperne af og dermed reducerer bærmængden. Kirsebærlaurbær etna hække kan både bruges i små og større haver.

Når man skal plante denne type, skal det gerne være i sol eller halvt i skyggen. Det er vigtigt, at hækken står i vand i lang tid, og at jorden er drænet og er muldrig. I forhold til at vande hækken, skal dette gøres på samme måde som med kirsebærlaurbær novita; regelmæssigt og fra månederne april til oktober. I forhold til gødning, er det også samme anbefaling som ved notiva.

Køb Etna kirsebærlaurbær her

Udplantning af laurbærkirsebær

Inden man påbegynder sit nye projekt med kirsebærlaubær, skal man huske at rengøre jorden for blandt andet sten og andet skidt inden udplantningen.

Når man skal plante disse buske, kan det variere, hvornår planterne skal i jorden, og det er derfor vigtigt at sætte sig godt ind i det, inden man starter.

Når planten skal i jorden, er det vigtigt at grave et hul, som er dobbelt størrelse af, hvad potten, som planten kom i, er. Man kan også grave en rende i stedet for et hul. Derefter skal hullet fyldes op med vand, og her skal de synke ordentlig ned.

Man skal herefter fylde jord i hullet og sætte planten, så den står lige på jordbunden. Efterfølgende skal man fylde ekstra jord i ved rødderne. Her er det en god idé at trykke jorden en smule med hånden, dog forsigtigt. Husk at vande, når du er færdige med trinene.

Inden du begiver dig ud et nyt haveprojekt, anbefales det, at læse vejledningerne igennem grundigt, inden man påbegynder udplantning af diverse buske, træer og lignende.